top of page

Nieuwsbrief februari 2024

Welkom bij de geboorte van de eerste nieuwsbrief van

platform het Geboortekanaal. Dé plek voor digitaal en fysieke

verbinding tussen ouders en begeleiders. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je in mijn adressenbestand staat en we al eens in contact geweest zijn over bewust ouderschap. Fijn als je deze nieuwsbrief ook door kunt sturen naar een andere bewuste ouder of een begeleider van ouders.


Om me even voor te stellen: Initiatiefneemster Annemarie Doze. Moeder, grootmoeder en bewustzijnscoach voor aanstaande en bestaande ouders. Mijn levens en werkervaringen op het gebied van zwangerschap, geboorte en (groot) ouderschap hebben mij veel geleerd en een enorme sprong in bewustzijn gebracht.
Gaandeweg groeide ik in mijn missie om mensen te helpen herinneren aan de oorspronkelijke manier van kinderen baren en om ouders te helpen hun kind tot bloei te laten komen. Van daaruit is langzamerhand het idee van ‘Het Geboortekanaal’ ontstaan.
En daar is ie dan; de langverwachte website van het ‘Het Geboortekanaal’. Met dank aan Manon voor het ontwerpen van het logo en Elimor voor het bouwen van de website.
Ik heb dit 'kindje' lang mogen koesteren en beschermen en gaf het ruimte zich te ontwikkelen en het is er nu aan toe om de wereld in te gaan. Het is toe aan een volgende stap. Mijn grote wens is deze droom te delen met anderen zoals: 
- Mensen die ideeën aandragen
- Mensen die informatie zoeken
- Ouders met nieuwe inzichten en visie op bewust ouderschap
- Ambassadeurs met liefde voor het nieuwe leven en de nieuwe wereld
- Crowdfunders en donateurs om dit financieel mogelijk te maken
- Hulp om Het Geboortekanaal meer zichtbaar te maken.
 
Wat kan je verwachten de komende tijd?
- Nieuwsbrief met wisselende informatie over onderwerpen die raken aan bewust ouderschap, van de conceptie tot aan de puberteit van je kind
- Blogs van een bewuste ouder, een bezield begeleider of van mijzelf
- Agenda met waardevolle evenementen
- Podcasts over en met bevlogen pioniers
Wat is bewust ouderschap?
Ik maak verschil tussen natuurlijk ouderschap en bewust ouderschap, al lopen deze twee ook wel vaak in elkaar over. Bij natuurlijk ouderschap kan je je een voorstelling maken van de meest natuurlijke situatie van zwangerschap, bevallen en omgaan met je kind. Toch roept het een beeld op dat er ook onnatuurlijk ouderschap bestaat. Bovendien blijkt natuurlijk ouderschap in onze samenleving nog best een uitdaging te zijn.
Hoe zit dat dan met bewust en onbewust ouderschap? In mijn ogen dekt dat veel meer de lading. Wat is bewustzijn? Bewust Zijn! Je bewust zijn van of worden wie je bent. Als mens, als ouder, als partner, jij als onderdeel van een familielijn en misschien zelfs van je ziel. Dit dient zich allemaal aan bij ouderschap. Wie ben jij en hoe wil jij je een kindje ontvangen en begeleiden? Jouw bestaan, jouw ‘Bewust Zijn’ komt daarin op scherp te staan. Jij geeft het leven door! En wat geef je nog meer door? En wat niet?
Soms gaan dingen niet zoals je het je gewenst hebt; je hebt je wel een beeld/idee gemaakt van de meest ideale situatie en dan blijkt het toch anders uit te pakken. En het is dan de kunst hoe je kan zijn met deze situatie en er het beste van maken. Misschien zelfs er wat van kunt leren.
Dat is bewust in je ouderschap staan!
Ik noem het levenskunst en heb diep respect voor de ouders van nu. En tevens geloof ik in 'samen'. Samen in de zin van naar elkaar luisteren, steunen, en ervaringen delen. Je hoeft het niet alleen te doen. Je mag je onderdeel voelen van je Stam; je familie, je vrienden, je buren en wie er nog meer deel van uitmaakt. Daarin zit voor mij de schoonheid en de waarde van dit platform. 

 

Tip:
Jullie hebben een kinderwens of je eerste kind is op komst of al geboren, neem dan eens de rust en tijd, eventueel met je partner, om te bedenken wat je niet aan je kind door wilt geven. Bijvoorbeeld een eigenschap waar je zelf mee worstelt, een trauma wat je hebt meegemaakt of iets wat in de familielijn speelt. Je geeft je kind een groot cadeau als je hiermee aan de slag gaat. Er zijn vele waardevolle manieren hoe hiermee aan de slag te gaan. Wil je hulp hierbij dan kan ik je in het Coachkwartiertje verder op weg helpen.


De dieren leven ons voor
Juist de dieren geven ons de mooiste voorbeelden in de liefde en zorg voor hun kind. Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Hier een filmpje van een kalfje dat met zijn moeder herenigd wordt en waarin te zien is hoe belangrijk nabijheid en hechting is.2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page